QR KOD TEKNOLOJİLERİ

QR KOD TEKNOLOJİLERİ

QR kodlar, dijital dünyanın en önemli araçlarından birine haline gelmiş durumdadır. Hayatımıza girip günlük hayatta önem kazanması zaman aldı ama artık QR kodları hayatımızın bütün noktalarında görmek mümkün.

Qr Kodları, WhatsApp hesabınızı bilgisayarda oturum açarken, banka hesabınızdan para çekmek veya yatırmak istediğinizde, bazen bir indirim kodu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta oturduğunuz restoranda kağıt menü bulunmadığını ve menüye telefonunuzla QR kod üzerinden ulaşabileceğinizi görebilirsiniz. Şaşırmayın! Yeni dünya artık böyle....

QR kod ilk defa Japonya’daki otomobil pazarlamacılarının, büyük verileri çok basit ve pratik şekilde okutabilecek dijital bir çözüm arayışı ile ortaya çıkmıştır. Daha sonrasında farklı uygulama alanları ortaya çıkarak yaygınlaşmıştır.

QR kodu, beyaz kare fon içinde yer alan siyah noktalarla kodlanmış, özel bir koddur. Bu siyah noktaların beyaz kare fon içindeki lokasyonu ve şekilleri farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kod içine genişçe metinleri sığdırmak mümkün olur. Bu teknoloji sayesinde, URL adresleri, Blockchain cüzdan adresleri, kartvizit bilgileri vs... gibi detayları QR Kod içine saklamak mümkün olur. Böylelikle kolay kullanım sağlanırken, estetikte göz doldurmaktadır.

Örneğin, bir restoranın menüsü için oluşturduğu QR kod ne kolaylıklar sağlayabilir?

Restoranın işletmecisi, sürekli değişen menü için devamlı matbaa baskısı masrafı yapmak yerine, masalara bir QR kod yerleştirebilir. Bu QR kodun yönlendirdiği URL adresinde ise menünün en güncel hali bulunur. Masaya oturan her müşteri, telefonundan kolayca en güncel menüye ulaşabilir.

Hatta restoran yöneticisinin müdahalesiyle, menü saat başı bile değişebilir. Yarım saat önce biten çorba menüden kaldırılabilir. 10 dakika önce fırından yeni çıkan taze börekler menüye eklenebilir. Bu dijital dönüşüm matbu masrafları tamamen sıfırlamakla kalmıyor, istediğiniz zaman düzenleme imkanı ile sürekli güncel kalmanızı sağlamaktadır. Bugün pek çok yenilikçi restoran bu menü sistemini çoktan kullanmaya başladı. Üzerinde kurşun kalemle yemeklerin ve fiyatların yazılıp silindiği restoran menüleri, demode olalı uzun zaman olmuştur...

Dijital dönüşümde bizlerde yerimizi almalıyız...