NFC TEKNOLOJİLERİ

NFC TEKNOLOJİLERİ

NFC, Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi’nin kısaltmasıdır. Telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihazla temas etmeden iletişim kurmasını sağlar. Bunun için telefonun maksimum 4 santimetre kadar ilgili cihaza yakınlaştırılması gerekir. Kurulan kablosuz bağlantı ile yapılması gereken işlem temassız olarak gerçekleşir.

Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı oluşturan NFC, her iki cihazın da birbirine basit komut bilgileri gönderip almasını sağlar. NFC bağlantısı Wi-Fi, 3G, 4.5G veya LTE gibi herhangi bir bağlantıyla birlikte çalışmaz ve bu özelliğin kullanımı herhangi bir şekilde ücrete tabi tutulamaz.

NFC özelliği birçok Android akıllı telefonda bulunan bir özellik olsa da bazı akıllı telefon üreticileri düşük model cihazlarına bu özelliği eklemiyorlar. Neyse ki özelliğin var olup olmadığını kontrol etmek çok da zor değil. Telefonunuzu açın ve Ayarlar > Kablosuz Ağlar ya da Ayarlar > Bağlantılar > Diğer Bağlantılar yolunu izleyin. Eğer NFC seçeneğini görüyorsanız, telefonunuzda bu özelliği kullanabilirsiniz.

NFC iletişimi havadan ve radyo dalgalarıyla gerçekleşir. Dolayısıyla NFC özelliğinin korunması için herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Buna rağmen, NFC özelliğinin kullanılabilmesi için cihazların dip dibe olması gerektiğinden, bu tür bir güvenlik açığı çok büyük problemlere yol açmıyor. Eğer bir hırsız sizin verilerinizi NFC aracılığıyla çalmak istiyorsa sizin 4 santimetre kadar yakınınızda olması gerekiyor.

Dolayısıyla eğer gerekmedikçe telefonunuzdaki NFC özelliğini açmazsanız, telefonunuza sahip çıkarsanız ve olası bir çalınma durumunda bu özelliğin açılmaması için telefonunuza kilit koyarsanız, NFC’nin güvensiz bir yanı yoktur.